Bed & breakfast Huize Boschoord

De historie van Huize Boschoord

 

Huize Boschoord is een historische bed & breakfast voor bijzondere overnachtingen, en een rijke geschiedenis van enkele eeuwen. Huize Boschoord werd gebouwd in 1871 als Villa voor zomer- en winterverblijf in opdracht van burgemeester Bernard van Welderen Baron Rengers ( 1868-1896). Een volle neef van jonkheer F.J.J. van Eysinga eigenaar van het omringende landgoed.

Begin 1900 kocht hij het huis van zijn neef Baron Rengers. Tot 1968 heeft het huis als buitenhuis gefungeerd. In 1910 werden er een aantal aanpassingen gedaan, een leuk detail is het middelste raam in de zitkamer: dit was voor die tijd een blind raam. Dit is nu nog te zien door de afwijkende maat van het raam.

Ook werd in dat jaar 1910 aan de noordzijde een biljartkamer aangebouwd. In 1968 betrokken Dominee jonkheer Cees van Eysinga met zijn vrouw Barones van Harinxma Thoe Slooten en kinderen het huis, weer werden er aanpassingen gedaan: de biljartkamer werd nu omgebouwd tot woonkeuken en bijkeuken.

Erfgoed logies en historisch overnachten
Eetzaal van historische bed en breakfast Huize Boschoord

 

De zogenaamde ontvangstsuite (nu de eetkamer) aan de noordzijde met de oorspronkelijke haard uit 1871, heeft een haardstuk dat is aangebracht in 1931. Dit betreft een kinderportretje van jonkheer mr. W.J.M. Hij is de grootvader van de huidige eigenaar jonkheer mr. Tjalling van Eysinga.  

De eetkamer aan de achterzijde is altijd als zodanig gebruikt. Deze heeft een haard uit 1806 die oorspronkelijk van het Eysingahuis te Leeuwarden afkomstig is. De schouw is in 1968 in het huis aangebracht. Deze schouw staat afgebeeld op het familieportret dat op dit moment is uitgeleend aan het Eysingahuis. Dit ten behoeve van het in ere herstelde woongedeelte van de bouwer van dit stadspaleis jonkheer F.J.J. van Eysinga (1752-1882), hij was grientman. Zijn hele gezin met schoonfamilie staat afgebeeld op dit portret.

Een aantal van de adellijke familieportretten zijn in het huis blijven hangen. Een gedeelte van de collectie kunt u bezichtigen in het Fries Museum.

Wanneer u het toilet in het souterrain bezoekt zult u daar een roodkoperen wasbak aantreffen. Deze is geschonken aan jonkheer  F.J.J. van Eysinga als dank voor het droogleggen van de Eysinga koefurder polder. Het huis is onderdeel van het landgoed en is nog steeds privébezit. De huidige eigenaar jonkheer Tjalling draagt er zorg voor.

 

Bed en breakfast Huize Boschoord is omgeven door een prachtige grote tuin
Historische bed en breakfast Huize Boschoord
Erfgoed logies en historisch overnachten
Adellijke familie portretten in de salon
De roodkoperen wasbak in het souterrain van b&b Huize Boschoord
De oorspronkelijke haard uit 1871 in de ontvangstsuite
Kinderportret van Jhr. mr. W.J.M dat boven de haard uit 1806 hangt in de ontvangstsuite
Familiewapen geschilderd op tegeltjes in de hal op de bel-etage
Salon van bed & breakfast Huize Boschoord ingericht in de orginele stijl met antieke meubels en portretten van de voorouders
Een beschilderde antieke houten stoof
Gedecoreerde fontein met twee rood beschilderde kinderstoeltjes de hal op de bel-etage
Portret voorouder van de adellijke familie